Antipasti tecnológico

9 noviembre 2009

Creative Commons y el copyright: desmitificando falsas creencias

cccHace unos días, finalicé el post sobre Creative Commons (CC) diciendo que existe un gran debate en la Red sobre la propiedad intelectual y el copyright, y acaba la entrada comentando que “eso ya sería tema para otro post”. Pues bien, aquí está ese segundo post 🙂

Si os interesa saber cómo se adecuan las licencias CC a la ley de propiedad intelectual española o conocer el contexto tecnológico y normativo en el que nació el proyecto Creative Commons, os recomiendo la lectura del artículo “Las licencias Creative Commons: ¿una alternativa al copyright?”, de Raquel Xalabarder, profesora de los estudios de Derecho y Ciencia Política de la UOC. (Podéis descargarlo en pdf aquí).

Destaco aquí un fragmento de la presentación del artículo, que firma Ignasi Labastida, responsable de Creative Commons España, y que creo que invita a la reflexión:

“Cuando el profesor Lawrence Lessig, fundador y responsable de CC, vino a Barcelona en julio de 2005 sorprendió a mucha gente porque defendió la propiedad intelectual. Algunos esperaban una crítica feroz y radical contra este sistema y se encontraron con un profesor de derecho moderado que intenta aprovechar el sistema para conseguir un equilibrio entre autores y usuarios.”

Como advierte la profesora Xalabarder en su artículo: “el proyecto se ha entendido (y se ha explicado) como un movimiento de oposición al copyright, pero la realidad es mucho más compleja”. Quedarse sólo con esta idea es hacer una lectura parcial y reduccionista del proyecto Creative Commons.

Anuncios

5 comentarios »

 1. Hola Cristina,
  Des del meu punt de vista, el copyright entès com quelcom que legitima el creador com tal és correcte. El problema arriba, quan s’intenta pervertir el sentit original del copyright i fer-lo esdevenir com una barrera comercial d’accés, això és el què jo ja no tinc tant clar! Si la creació de coneixement, informació, música, etc… no es per compartir-lo, llavors perquè crear-lo?. És ben cert que l’equilibri és complicat!
  Salutacions

  Comentario por cmaggi — 9 noviembre 2009 @ 15:55 |Responder

 2. Jo penso que és molt clar: el copyleft en el fons reforça la propietat intel·lectual, doncs el que fa és donar més llibertat a l’autor per gestionar aquesta. Amb una llicència copyright et trobes lligat de mans a reservar-te tots els drets, quan de vegades això va en contra dels teus interessos, i més en la nova societat del coneixement.

  Comentario por reflexiosic — 15 noviembre 2009 @ 15:56 |Responder

  • Hola!
   Gràcies pels vostres comentaris! Estic d’acord amb el que dieu: el problema del Copyright és quan et limita a l’hora de fer servir l’obra de la qual ets autor. Això és el que més m’agrada de les CC: no perds l’autoria del que crees, però pots donar llibertat per compartir la teva creació i promoure la lliure circulació amb atribució d’autoria.

   Comentario por Cristina A. — 17 noviembre 2009 @ 17:11 |Responder

 3. Cmaggi no entenc molt bé el que intentes explicar sobre el Copyright. El Copyright, es va crear i continuarà entre nosaltres per molts anys perquè protegeix els grans interessos de les grans corporacions.
  No és tan complicat l’equilibri com creus, això és el que intenten que pensem. L’idea del Copyleft funciona perfectament en el món del software i et permet protegir la teva autoria i obtenir beneficis del teu producte o obra artística (seria molt llarg d’explicar en un post) 😦

  Cristina, m’ha agradat molt els post sobre les llicencies del tipus Copyleft però en el planeta del blog no apareix aquest blog per a votar-lo, com puc fer-lo? Gràcies!!

  Comentario por Raúl — 18 noviembre 2009 @ 16:50 |Responder

  • Gràcies Raúl! Pel que vist, els posts que surten per votar al Planeta de blogs són els últims que s’han publicat. No sé com es pot fer per votar els que es van publicar amb anterioritat…

   Comentario por Cristina A. — 23 noviembre 2009 @ 7:45 |Responder


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Blog de WordPress.com.

A %d blogueros les gusta esto: